Acı ve direnişin sesi: Emel Mathlouthi


http://www.sibelizliyor.com/2015/01/voice-of-agony-and-resistance-emel.html

Tunus müziğinin en özel seslerinden olan Emel Mathlouthi 27 Mart Akşamı Zorlu PSM Studio’da sahne alacak... Konser için biletler Biletix'de!

Ülkesi Tunus'ta yasaklı olan Emel Mathlouthi güzel sesiyle böyle haykırıyor Kelmti Horra (Kelimelerim Özgürdür) şarkısında...
Şarkılarının politik olması nedeniyle Tunus'ta yasaklanmış ve bu sebeple 2006'da Paris'e göç etmek zorunda kalmış olan Emel Mathlouthi; insanın içine işleyen besteleri, gitar ezgileri ve muazzam güzellikteki sesiyle Tunus müziğine bambaşka bir boyut kazandırıyor...
Babasının etkisiyle Arap ve Latin Amerika Protest Müziği'yle büyümüş olan Mathlouthi; Joan Baez, Bob Dylan, Fairouz, Şeyh İmam ve Marcel Khalife gibi usta müzisyenlerden etkilenerek müzikal zenginliğin bambaşka yankısını duyuruyor bizlere. Yine o nedenledir ki müziğini tek bir türle bağdaştırmak mümkün değil Mathlouthi'nin. Yürek sızlatan sesi, ağırlıklı olarak hard rock ve trip hop arasında geziniyor.
Kendi şarkılarını yazıp bestelediği 2004 yılı, sanatçının müzik hayatının önemli bir dönüm noktası olmuş. Sözlerinde; özgürlüğü, umudu, direnişi, hayal kırıklığı ve acıyı çok dilli olarak seslendiren Mathlouthi güçlü ve duru sesiyle savaş ve karışıklık yaşayan halka şarkılarıyla destek oluyor.
İsrail’in Gazze’yi bombalamasının ardından Mathlouthi, Malkit (Bulamadım) isimli şarkısını bestelemiş:

"İnsandaki nefreti söküp atacak tek bir ezgi bulamadım
Halkımı bulamadım, ailemi, mutluluğumu, yolumu."

İnternette gezinirken Aynur Doğan'ın sesi ve şarkılarıyla tanışan sanatçı en çok Nizamettin Arıç bestesi olan "Ahmedo" ağıdından etkilenmiş. Ahmedo'yu Mathlouthi'den dinlemek de ayrı güzel, bambaşka yerlere götürüyor, duygulandırıyor insanı.

Çok film izleyen Mathlouthi için sinema tutkunu demek yanlış olmaz özellikle izlediği filmlerin müziklerine duyduğu merak bizlere de farklı dillerde sesini duyma şansı veriyor. 
Cezayir'li yönetmen Tony Gatlif’in çektiği Vengo filmindeki "Naci en Alamo" şarkısını da böyle keşfetmiş Mathlouthi. Aslında Çingenelerin aşkını ve hayatını anlatan "Naci en Alamo" şarkısında Aşk yani Alamo yerine Filistin'i koyup kendi gibi ülkesinden ayrı Filistinliler'e adamış "Naci en Palestine" (Filistin’de Doğdum) şarkısını.
Ayrıca Fatih Akın’ın Cennetin Kıyısında filmindeki Karadeniz türküsü "Ben Seni Sevdiğumi" ve Emir Kusturica’nın Çingeneler Zamanı filminde yer alan "Ederlezi" şarkısını kendine has yorumuyla adeta yeniden canlandırmıştır.

Bu güzel sesi henüz dinlememiş olan arkadaşlar "Kelmti Horra" ile kendisiyle tanışabilirsiniz.
Emel Mathlouthi'nin şarkılarında yaşanmışlığı, acıları; umutla nasıl yoğurduğunu göreceksiniz. En çok da bu yüzden iyi ki varsın Emel 
Mathlouthi...

Yasal Uyarı: Tüm hakları www.sibelizliyor.com'a aittir. Kaynak gösterilse dahi yazı ve fotoğrafların tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz.

 
http://www.sibelizliyor.com/2015/01/voice-of-agony-and-resistance-emel.html

Yorumlar

  1. şimdiye kadar hiç adını duymamıştım.Sayenizde ufak da olsa tanıma fırsatı yakaladık.Teşekkürler

    YanıtlaSil
  2. Değerli yorumunuz için ben teşekkür ederim

    YanıtlaSil
  3. Nasil derine işler sesi acayip sevgim var doğu ve ortadogu muziklerine fas cezayir arap harika eserler var yeni yeni kastediyorum 😉

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kesinlikle çok haklısınız önereceğiniz isimler varsa paylaşabilirsiniz. Teşekkürler ilginiz ve yorumunuz için:)

      Sil

Yorum Gönder