Aşk İçin Söyleyen, Aşkla Dönenler

Dünyaca ünlü neyzen Mercan Dede, geçen yıl ONEARTH Records’dan çıkardığı "DÜNYA" albümünün tanıtım konserleri kapsamında düzenlediği konser turnesini Mercan Dede Ensemble ile dün akşam (1 Kasım Cuma) Zorlu Center PSM Sahnesi'nde gerçekleştirdi. Sufi müziğini etnik enstrümanlardan oluşan mükemmel orkestrasıyla buluşturan Mercan Dede'ye konserde Azam Ali ve Zara eşlik etti. Aslında ilk olarak Temmmuz ayında gerçekleşmesi planlanan bu konser, Soma'da maden faciasında yitirdiğimiz canlar nedeniyle ertelemişti. Gecede maden faciasında kaybettiğimiz tüm canlar için Garip şarkısını seslendirdi Mercan Dede...

"Adına, tadına, tuzuna, tozuna bakmayız
Acısını duyalım yeter.
Her nemiz var ise verip verip
Kalp, gönül, damar, ses, nefes
Hayal, hülya, rüya, şarkı, şiir miir
Ne bulursak girip girip,
Garip garip severiz biz.
Gel dedi sultanımız duyduk, uyandık, geldik, gelmez miyiz.."
Gecenin temelini oluşturan dev orkestrada Mercan Dede'ye eşlik eden müzisyenler Mercan Dede'nin müzik ruhuyla öylesine bütünleşmiş ki doğrusu etkilenmemek mümkün değil.

Mercan Dede'yle sahneyi paylaşan Klarnetiyle Ergün Şenlendirici, neyde Furkan Necipoğlu, kabak kemanede Cafer Nazlıbaş, elektro bağlamada Tanju Yıldız ve Darbuka ise Mert Elmas'ın büyüleyici performansına semazanlerin aşkla dönüşü eklenince gerçek aşkın yüceliği gözlerimizi doldu.
Gecenin ilk konuğu Zara oldu. Zara ilk olarak unutulmaz sanatçı Kazancı Bedih'ten duymaya alıştığımız Hüsnün Senin Ey Dilber gazelini ardından Selanik türküsü olan Çalın Davulları adlı eseri okudu. Sezen Aksu'nun sevilen şarkısı Tükeneceğiz'i de söyleyen Zara'nın ardından heyecanla beklediğim Azam Ali aldı sahneyi.
Alkışların hiç susmadığı gecede Azam Ali'nin memlekete duyduğu özlem ve Türkiye sevgisi salonda büyük alkış aldı. 
Beni Beni deyişiyle konsere başlayan Azam Ali gecede Bozkırın Tezenesi Neşet Ertaş'ı unutmadı. Unutulmaz sanatçının Hata Benim şarkısını ilk kez söyleyen Azam Ali yorumu ve kendine özgü dansıyla izleyenleri büyüledi. Gecenin finalinde Azam Ali, Zara'nın Mercan Dede ve orkestrasının icra ettiği evrensel ninni olan Dandini Dandini Dastana ile mutluluk ikiye katlandı. Bu güzel konserde emeği geçen herkesi bir kez daha tebrik ediyorum.

Yorumlar