İran'ın Bob Dylan'ı "Mohsen Namjoo"


http://www.sibelizliyor.com/2015/01/bob-dylan-of-iran-mohsen-namjoo.html

"Enstrüman, bir müzisyenin müziğini yapması için yalnızca bir araçtır. Aynı şekilde bir sanatçının sesi de öyle. Fakat iki kalp arasındaki bağı bunlardan hiçbiri tek başına oluşturamaz. Tiyatro eğitiminden sonra dinleyiciyle aramda bir bağ oluşturmayı öğrendim." 
Mohsen Namjoo

İran'ın Bob Dylan'ı: Mohsen Namjoo

Henüz dinlememiş olanlar için Mohsen Namjoo'dan bahsedelim biraz...
California’da yaşayan İranlı sanatçı Mohsen Namjoo 1976 yılında Horasan'ın Turbet-i Cam şehrinde doğdu. Tahran Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Tiyatro bölümü mezunu olan Namjoo, yüksek lisansını ise müzik bölümünde yaptı.
Söz yazarı, şarkıcı ve müzik eğitmeni olan sanatçı İran'ın geleneksel enstrümanlarından setar çalıyor. Namjoo, 12 yaşında kendisini keşfeden Nasrollah Nasehpoor ile başladığı müzik eğitimini 18 yaşına kadar devam etti. Ailesinin karşı çıkmasına rağmen sanatçı profesyonel müzik yapmaya karar verdi.Zengin İran Edebiyatı'yla beslenen sanatçının eserlerinde Mevlana, Şems ve Hafız gibi Tasavvufun önemli isimlerinin etkilerini görmek mümkün. Bir şarkısında Kur'an'dan ayetler kullanması sebebiyle 2009 yılında 5 yıl hapse mahkum edilen Namjoo Tahran'daki underground müziği anlatan “Sounds Of Silence” adlı belgeselle dünyaca tanınmıştır.
New York Times Gazetesi'nin İran'ın Bob Dylan'ı ilan edilen Mohsen Namjoo geleneksel İran müziği'ni rock ve caz ile harmanlayarak müzikseverlere bambaşka bir müzik ziyafeti sunuyor. Majid Majidi'nin senaryosu yazıp yönettiği Cennetin Rengi adlı filminin müziklerine imza atan sanatçı birçok filmde müziğini duymak mümkün.
4 oktavlık sesini enstrüman gibi kullanabilen Mohsen Namjoo dünya müziğinin sevilen isimlerinden...

Bu eşşiz özel sesi henüz dinlememiş olanlar için "Toranj" güzel bir tanışma olur diye düşünüyorum. Mohsen Namjoo'nun sesinde müziğinde aşkı, ayrılığı, hüznü kısacası insanı insan yapan tüm duyguları göz yaşıyla nasıl harmanladığını ve tüm bu muazzam tabloyu nasıl sese söze döktüğünü dinlemek mümkün. İyi ki varsın Mohsen Namjoo...

Bakalım sizler nasıl bulacaksınız?


Yasal Uyarı: Tüm hakları www.sibelizliyor.com'a aittir. Kaynak gösterilse dahi yazı ve fotoğrafların tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz.

Yorumlar

  1. Eserlerinde Fars kültürünün müthiş izleri var.

    YanıtlaSil
  2. MOHSEN NAMJOO ,tarzı ,müziği ve sesiyle farklı bir sanatçı olduğunu gayet net ortaya koymuş doğrusu....Bu zevkli ve kaliteli sunum için SİBELİZLİYOR u kutluyorum....

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkür ederiz ilginiz ve güzel yorumunuz için. Sevgiler

      Sil

Yorum Gönder