İKSV'nin İlk Dönem Karnesi

İstanbul Kültür Sanat Vakfı’nın (İKSV) yılın ilk döneminde düzenlediği etkinlikler sona erdi. İKSV’nin, 2015 yılının ilk yedi ayında düzenlediği etkinliklere 244 bin izleyici katıldı. İKSV etkinlikleri yılın ikinci yarısında da devam edecek...

İstanbul Film, Müzik ve Caz Festivalleri, takipçilerinden büyük ilgi gördü
• 34. İstanbul Film Festivali, 4-19 Nisan tarihleri arasında on birinci kez Akbank sponsorluğunda düzenlendi. İki hafta boyunca 8 salonda, 455 seansta uzun ve kısa metrajlı toplam 171 filmin gösterildiği festivali toplam 130 bin sinemasever izledi. Festival boyunca film gösterimlerinin yanı sıra festival konuklarının katılımıyla 3 sinema dersi, 3 söyleşi ve bir konser gerçekleştirildi. Rolf De Heer, Lone Scherfig, Christian Petzold, Raoul Peck, Elmer Bäck gibi isimlerin de bulunduğu çok sayıda yönetmen, yapımcı ve oyuncu, filmlerini sunmak için İstanbul’a geldi. Film gösterimlerinden 115’i filmlerin yönetmen, oyuncu, senarist veya yapımcılarının katılımıyla gerçekleştirildi. 
Düzenlenmeye başladığı 2006 yılından bu yana 29 film projesinin tamamlanmasına önayak olan ve 36 farklı projeye kaynak yaratan Köprüde Buluşmalar Türkiye’den sinemacılar ile buluşmak amacıyla gelen yaklaşık 100 uluslararası sinema profesyonelinin katılımıyla onuncu yaşını kutladı. Festivalin bu yılki Sinema Onur Ödülleri, yönetmen ve yapımcı Yılmaz Atadeniz, müzisyen Cahit Berkay, oyuncu Nebahat Çehre, senarist ve yönetmen Safa Önal ve oyuncu Süleyman Turan’a verildi.
İstanbul Film Festivali kurucularından Onat Kutlar ve arkadaşları tarafından 1965 yılında kurulan Türk Sinematek Derneği’nin 50. yılı özel bir söyleşi ve Luchino Visconti’nin “Il gattopardo / Leopar” filminin gösterimiyle anıldı. İstanbul Film Festivali’nin Groupama işbirliğiyle başlattığı “Türk Klasikleri Yeniden” projesi için bu yıl Metin Erksan’ın 1962 yapımı filmi “Yılanların Öcü” yenilenerek izleyicilerle buluştu.
Festivale film gösterimleri, etkinlikler ve konuklarla yapılan söyleşilerin yanı sıra gösterim iptalleri ve sinema sektörünün sıkıntıları da damgasını vurdu. Festivalin Altın Lale Ulusal Yarışma, Ulusal Belgesel Yarışması, Altın Lale Uluslararası Yarışma, FACE Sinemada İnsan Hakları Yarışması, Yarışma Dışı ve Yeni Türkiye Sineması bölümlerinde yer alan 33 film, gösterimlerini gerçekleştirmeme kararı aldı. Yarışmalar iptal edilirken festival sonunda kapanış ve ödül törenleri de yapılmadı.
• 31 Mayıs-29 Haziran tarihleri arasında Borusan Holding sponsorluğunda gerçekleştirilen 43. İstanbul Müzik Festivali, 600'e yakın yerli ve yabancı sanatçıyı 13 farklı mekânda ağırladı. “Kültürel Manzaralar” teması üzerine kurgulanan festival programında iki dünya prömiyeri ile üç Türkiye prömiyerinin de gekleştirildiği 27 konser yer aldı. Festival kapsamında, çeşitli konserler öncesinde festival sanatçıları ve müzik yazarlarıyla gerçekleştirilen Konsere Doğru söyleşilerinin yanı sıra festival boyunca ücretsiz olarak açık havada gerçekleştirilen Hafta Sonu Klasikleri izleyicilerden büyük ilgi gördü. 43. İstanbul Müzik Festivali bu yıl 23 bin sanatsever tarafından izlendi.
Beş yıldır dünyaca tanınmış başarılı bestecilere verdiği eser siparişleriyle, çağdaş müzik repertuvarının genişlemesine katkıda bulunan İstanbul Müzik Festivali, bu yıl da iki önemli besteci; Hasan Niyazi Tura ve Tigran Mansurian’a festival siparişi vererek eserlerinin dünya prömiyerlerine ev sahipliği yaptı. Festivalin bu yılki Onur Ödülü Prof. Filiz Ali’ye, Yaşam Boyu Başarı Ödülü ise Borodin Quartet’e verildi.
• 27 Haziran–15 Temmuz tarihleri arasında 18. kez Garanti Bankası sponsorluğunda düzenlenen 22. İstanbul Caz Festivali, 24 farklı mekânda 250’den fazla yerli ve yabancı sanatçının katıldığı 56 konserle tüm İstanbul’a yayıldı. Joan Baez, Jools Holland, Marcus Miller, Melody Gardot ve Tigran Hamasyan gibi folk, blues ve cazın farklı seslerini ağırlayan festivali 30 bini aşkın müziksever izledi.
Festival kapsamında gerçekleştirilen ücretsiz etkinliklerle İstanbul’da caz havası parklar ve sokaklara da taşındı. Fenerbahçe Parkı’nda ücretsiz gerçekleştirilen “Parklarda Caz” ile Kadıköy’deki “Gece Gezmesi”, festivalin en çok ilgili gören etkinlikleri arasındaydı. Festivalin bu yılki Yaşam Boyu Başarı Ödülü usta caz müzisyeni, piyanist ve besteci Emin Fındıkoğlu’na takdim edildi.

Venedik Bienali Türkiye Pavyonu Sarkis ile “Nefes” alıyor
İstanbul Kültür Sanat Vakfı koordinasyonunda gerçekleştirilen Venedik Bienali 56. Uluslararası Sanat Sergisi Türkiye Pavyonu’nda, günümüzün önemli kavramsal sanatçılarından Sarkis’in Respiro başlıklı yerleştirmesi yer aldı.  Defne Ayas küratörlüğünde gerçekleştirilen Türkiye Pavyonu, 22 Kasım tarihine kadar gezilebilir.
Türkiye Pavyonu’ndaki sergi, İKSV koordinasyonunda, Fiat’ın sponsorluğunda, SAHA Derneği prodüksiyon desteğiyle, TC Dışişleri Bakanlığı ile TC Kültür ve Turizm Bakanlığı himayesinde gerçekleştiriliyor. Türkiye Pavyonu, İKSV’nin girişimi ve 21 destekçinin katkılarıyla Venedik Bienali’nin iki ana mekânından biri olan Arsenale’de 20 yıllığına kiralanan uzun süreli mekânda yer alıyor.

Yeni sezonda yine Salon’da buluşuyoruz
İstanbullu müzikseverlerin vazgeçilmez noktalarından biri haline gelen ve geçtiğimiz sezonda 5. yaşını kutlayan Salon’da yine müziğin en iyi isimleri buluştu. Yeni sezona Tatu Rönkkö ve Efterklang ile başlayan Salon, Amerikalı rock müzisyeni, şarkı yazarı Mark Lanegan’dan, gitarist ve besteci Marc Ribot’a birçok ismi ve grubu ağırladı. Moddi, Sleep Party People, Flunk, Low, Arif Sağ, The Secret Trio, Swans, SubmotionOrchestra, Colin Stetson, Kardeş Türküler ve The Notwist gibi müziğin farklı sesleri Salon sahnesinden geçti. Garanti Caz Yeşili konserleri ile birçok isim ağırlandı, Caz Ağacı konser serileriyle birçok isim anıldı, Doğan Kitap işbirliği ile her ay söyleşiler gerçekleştirildi ve Oyun Salonu ile tiyatroya yeni bir alan açılarak birçok oyun sahnelendi. Oyun Salonu’nda dünya prömiyerini yapan Polonya Türkiye ortak yapımı Aalst ve yine Salon’da sahnelenen İstenmeyen daha sonra İstanbul Tiyatro Festivali’nin desteğiyle, Theatre de la Ville tarafından düzenlenen Chantiers d’Europe festivalinde sahne aldılar. Salon’da geçtiğimiz sezon boyunca devam eden Vodafone Red üyelerine bir bilet alana bir bilet hediye kampanyası önümüzdeki sezonda da devam edecek. Salon etkinliklerinin gerçekleştirilmesinde MasterCard da destek veren kurumlar arasında yer aldı. Eylül 2014-Haziran 2015 arasında 85 konser, 29 tiyatro oyunu ve 8 panel ile 20 binin üzerinde izleyiciyi ağırlayan Salon, yeni konserleriyle Eylül ayında dinleyicilerle tekrar buluşacak.

İKSV’den kültür politikaları çalışmaları, raporları ve politika metinleriDüzenlediği etkinliklerin yanı sıra Türkiye’de kültür politikalarının gelişmesini sağlamak ve kültür-sanat alanındaki tartışmaları zenginleştirmek amacıyla çalışmalarını sürdüren İKSV’nin kültür politikaları çalışmaları kapsamındaki dördüncü yayını Türkiye’de Sanat Eğitimini (Yeniden) Düşünmek başlıklı rapor Ocak ayında yayımlandı. İKSV Kültür Politikaları Çalışmaları Direktörü Özlem Ece ve Zülal Fazlıoğlu Akın (Ohio State Üniversitesi)  tarafından hazırlanan rapor, ulusal düzeyde bir sanat eğitimi politikası geliştirilmesi ve bu politikanın kültür ile eğitim alanlarının önceliklerinden biri hâline gelmesini hedefliyor. Rapora İKSV kültür politikaları çalışmaları web sitesinden (www.iksv.org/tr/hakkimizda/kultur_politikalari) ve İKSV Kitaplık’tan ulaşılabilir.
Yapı Kredi Yayınları’ndan çıkan Sanat Dünyamız dergisi de Temmuz-Ağustos sayısını sanat eğitimine ayırdı. Özlem Ece ve Zülal Fazlıoğlu Akın ile Mine Haydaroğlu’nun editörlüğünü yaptığı dosyaya akademisyenler, sanatçılar ve alanın uzmanları farklı bakış açılarını yansıtan yazılarıyla katkıda bulundular.
Kültür politikaları alanındaki çalışmalar kapsamında, 2015 seçim bildirgelerine katkıda bulunması hedefiyle bir politika metni de hazırlandı. Tüm siyasi partilerle paylaşılan “Seçim Bildirgeleri İçin Siyasi Partilere Kültür Politikaları Öncelikleri ve Öneriler” başlıklı politika metninde Türkiye’nin kültür ve sanat politikaları alanındaki temel meseleleri ve çözüm önerileri ortaya kondu. Metnin bir devamı olarak da, partilerin seçim bildirgelerini yayımlamasını takiben “2015 Yılı Seçim Bildirgelerinin Kültür Politikaları Perspektifinden Değerlendirmesi” başlığını taşıyan bir değerlendirme metni hazırlandı. Bu politika metinlerine İKSV kültür politikaları çalışmaları web sitesinden ulaşılabilir.

Aydın Gün Teşvik Ödülü genç kontrabasçı Emre Erşahin’e verildi
İKSV’nin geleceğin sanatçılarının yetişmesine katkıda bulunmak amacıyla 40. yılında başlattığı ve her yıl klasik müzik alanında gelecek vadeden bir genç müzisyene verilen “Aydın Gün Teşvik Ödülü”nün üçüncüsü 19 yaşındaki kontrbas sanatçısı Emre Erşahin’e verildi. Erşahin’e 15 bin TL değerindeki “Aydın Gün Teşvik Ödülü”nü, İKSV Yönetim Kurulu Başkanı Bülent Eczacıbaşı takdim etti.

Yılın ikinci yarısı için hazırlıklar devam ediyor• Koç Holding sponsorluğunda 5 Eylül-1 Kasım tarihleri arasında gerçekleştirilecek 14. İstanbul Bienali için hazırlıklar tüm hızıyla devam ediyor. TUZLU SU: Düşünce Biçimleri Üzerine Bir Teori başlığıyla Carolyn Christov-Bakargiev tarafından bir dizi işbirliği içerisinde şekillenmeye devam eden bienal 30’un üzerinde mekanda şehre dalga dalga yayılacak. 80’in üzerinde katılımcının 1.500’ün üzerinde çalışmasının yer alacağı 14. İstanbul Bienali bu sene de kapılarını ücretsiz olarak açacak
• Yeni sinema sezonun habercisi olan Filmekimi’nin 14'üncüsü bu yıl yine Vodafone FreeZone sponsorluğunda 3-11 Ekim tarihleri arasında gerçekletirilecek. Ekim ayı boyunca Türkiye’nin dört bir yanındaki sinema salonlarını da gezecek 14. Filmekimi programından sürpriz filmler filmemimi sosyal medya hesaplarından duyurulmaya başlandı
• Opera dünyasına kazandırdığı genç yeteneklerle uluslararası müzik çevrelerinde çok konuşulan Leyla Gencer Şan Yarışması’nın sekizincisi Eylül ayında İstanbul’da gerçekleştirilecek. Haziran ayı boyunca altı farklı Avrupa ülkesinde yapılan  ön elemelerin ardından, dünyanın dört bir yanından genç şancılar 6-11 Eylül tarihleri arasında dereceye girmek için mücadele edecekler. 9 Eylül’de düzenlenecek yarı finalde belirlenecek 8 finalist, 11 Eylül Cuma akşamı Süreyya Operası’nda gerçekleştirilecek final gecesinde,  Antonio Pirolli yönetimindeki Borusan İstanbul Filarmoni Orkestrası’nın eşliğinde jüri ve izleyiciler karşısına çıkacak. 8. Leyla Gencer Şan Yarışması'nın jürisine Luciana Serra başkanlık edecek. 8. Leyla Gencer Şan Yarışması İstanbul Kültür Sanat Vakfı ve La Scala Tiyatrosu Akademisi tarafından, Kadıköy Belediyesi Süreyya Operası, İtalyan Kültür Merkezi, Adam Mickiewicz Enstitüsü, Polonya Ulusal Operası işbirliğiyle ve Borusan Sanat’ın katkılarıyla düzenleniyor.

İKSV’nin mobil uygulamalarıSanatseverler, İKSV etkinliklerine resmî web sitesi iksv.org’un yanı sıra 42 binin üzerinde cihaza yüklenen İKSV Mobil uygulamasından da ulaştı. Vodafone Red’in katkılarıyla geliştirilen İKSV Mobil uygulaması AppStore ve Google Play’den ücretsiz olarak indirilebiliyor. AppStore’dan ücretsiz olarak indirilebilen İKSV Kitaplık uygulamasından ise festival ve bienallerin broşür, kitapçık ve kataloglarına ulaşılabiliyor.
 http://www.iksv.org/

Yorumlar