İki MS'li aşklarını da hastalıklarını da birbirlerine açıklayamazsa!


Ünlü yönetmen Gani Müjde’nin, MS’lilerin öykülerinden aldığı ilhamla senaryosunu yazdığı ve yönettiği, Aslı Tandoğan ile Engin Hepileri’nin başrollerini paylaştığı ‘Melek ile Serhat'ın tüm bölümleri aynı anda www.startv.com.tr internet sayfasında. Her bölümde sürükleyici bir öykü ve eğlenceli dakikalar vadeden dizide izleyenler hem MS hastalığını tanıyacak hem de Melek ile Serhat’ın aşkına tanık olacak.
Türkiye’de yaklaşık 40 bin kişiyi ve yakın çevrelerini etkileyen MS hastalığı hakkında farkındalık yaratmak ve MS’lilere sosyal yaşamda destek vermek üzere çekilen beş bölümlük  ‘Melek ile Serhat’ dizisi www.startv.com.tr internet sayfasından izlenebilecek.
Türkiye MS Derneği’nin ünlü yönetmen Gani Müjde ile hayata geçirdiği “Melek ile Serhat” senaryosunun bütününde bir hastalığa dikkat çeken Türkiye’deki ilk dizi olma özelliğini taşıyor.
Hastalıkla ilgili toplumda bilinen yanlışlara dikkat çekerek doğru bilgileri Gani Müjde’nin mizahi diliyle aktaran “Melek ile Serhat”ın başrollerini Aslı Tandoğan ve Engin Hepileri paylaşıyor. Her ikisi de MS hastası olan iki gencin aşklarının odağında geçen ve MS’li olmanın hayattan kopmak anlamına gelmediğine dikkat çekilen dizinin ana hedefi, MS hakkındaki yanlış algıyı değiştirmek ve MS’in daha iyi anlaşılmasını sağlamak. Dizide, MS’in kişiden kişiye farklılık gösterdiği belirtilerek toplumun MS’lilere önyargıyla yaklaşmamasının sağlanması hedefleniyor. Ayrıca, yakın takip, pozitif yaklaşım, ve yaşam tarzı değişikliğinin hastalığın seyri açısından büyük önem taşıdığı vurgulanıyor.
Dizinin her bölümünün arkasından, o bölümde işlenen temayla ilgili MS uzmanları ve MS’le yaşayanların katıldığı ve MS’in detayları ile tartışıldığı bölüm arkası çekimlerinde ise, “MS ile tanışma, beslenme, egzersiz, iş yaşamı ve aile kurma” ile ilgili bilgiler paylaşılıyor. Dizinin bölüm arkası videolarını www.yolarkadasimsin.com adresinden izleyebilirsiniz.
MULTİPL SKLEROZ (MS) HAKKINDA
MS merkezi sinir sistemi yani beyin ve omurilik ile ilgili nörolojik bir hastalıktır. Bağışıklık sisteminin normal işleyişinin bozulması sonucu beyin ve omurilikteki sinir hücrelerinin hasarlanması ile meydana gelir.
MS, toplumda en sık 20-40 yaş arasında görülen ve her insanda farklı belirtilerle seyredebilen bir hastalıktır. Sinir sistemini etkilediğinden, görme bozukluğu, güç veya denge kaybı, konuşma bozuklukları, yorgun hissetme, uyuşma veya karıncalanma hissi gibi belirtilerle ortaya çıkabilmektedir.   Bu belirtilerin şiddeti, süresi ve uzun dönemdeki seyri hastadan hastaya değişebilmektedir. Bazı hastalar atak olarak ifade edilen klinik kötüleşme dönemlerini daha sık yaşayabilirken bazı hastalar tanı sonrası uzun bir süreyi tamamen ataksız geçirebilmektedir. Ayrıca, MS’in en sık görülen tipinde bu klinik kötüleşme dönemleri olan atakları iyileşme dönemleri takip eder ve böylece ataklar ile oluşan nörolojik belirtiler hastaların çoğunda büyük oranda gerileyebilir ya da tamamen kaybolabilir. 
MS’in tamamen iyileşmeyi sağlayacak bir tedavisi olmasa da, hastalığın ilerlemesi koruyucu tedaviler ile kontrol altına alınabilmektedir.
Çevresel etmenlerin de MS gelişiminde önemli bir role sahip olduğu düşünülecek olursa,  hastalığı kontrol altına almakta sigara içmemek, stresten ve aşırı yorgunluktan uzak durmak, sağlıklı beslenmek ve egzersiz yapmak gibi önlemleri almanın sağlayacağı fayda unutulmamalı ve tüm bunlarla birlikte düzenli bir şekilde doktor kontrolünde olunmalıdır.
TÜRKİYE MULTİPL SKLEROZ (MS) DERNEĞİ HAKKINDA
Türkiye’de MS hastalığını tanıtarak toplumu bilinçlendirmek ve MS’liler ile yakınlarına destek olmak amacıyla kurulmuş bir dernektir.
Türkiye MS Derneği, toplumda farkındalık yaratan projelere ek olarak MS’li üyelerine fizyoterapi hizmeti, üyelerine ve yakınlarına psikoterapi desteği sunmakta; toplantılar, etkinlikler,  resim, müzik, yoga gibi hobi kursları aracılığıyla MS’lilerin doğru bilgilendirilmesini ve aynı zamanda sosyalleşmesini sağlamaktadır.
Yönetim Kurulu’nda MS’lilerin de yer aldığı Türkiye MS Derneği, diğer ülkelerdeki MS derneklerinin yeraldığı uluslararası federasyonlarda ülkemizi temsil etmektedir. MS ile ilgili en doğru ve en güncel bilgileri almak, etkinlikleri takip etmek ve katılmak, MS’li kişilere destek olmak isterseniz, Türkiye MS Derneği’ne üye olabilirsiniz.

Yorumlar