İstanbul Devlet Tiyatrosu'nda bu hafta hangi oyunlar var?


JENNİFER'İN DÜĞÜNÜ / OSMAN GAZİ
(1-2-3-4-5-6-7-8-9 Ekim Cevahir 1)
Kayı Boyu'nun beyi Osman'ın hem kayın pederi, hem piri olan Şeyh Edebalı, yakın zamanda kurulacak ve devamında neredeyse yedi yüz yıl cihana hükmeden bir imparatorluğa dönüşecek olan Osmanlı Devleti'ne Osman Bey eliyle nefes ve can vermiştir. Böylece imparatorluğun maddi ve manevi temelleri sağlam bir şekilde atılmış, dışarıdan gelecek tüm tehlikeler bu iman, inanç ve zeka ile bertaraf edilebilmiştir.
Bizanslı tekfurlar, gittikçe güçlenmekte olan Osman Bey’i ortadan kaldırmak için hain bir plan yaparlar. Bilecik Tekfuru Digenis, Yarhisar Tekfuru Dukas’ın kızı Jennifer ile evlendirilecek, düğüne davetli olarak gelen Osman Bey, pusu kurulup öldürülecektir. Düğün gecesi için Bizans’ın kendi içinde de ayrı bir tezgah kurulur. İnegöl Tekfuru Nikola ve General Muzalo’nun kimsenin bilmediği bambaşka planları vardır.
Düğüne davet için elçi olarak gönderilen Mihail dayanamaz ve eski dostu Osman’a kurulan tuzağı anlatır.
Osman tuzağı tersine çevirecek zekice bir plan yapar. Kadın kılığına sokarak düğüne getirdiği askerleri sayesinde pusuyu bertaraf eder. Aynı anda hem Bilecik Kalesinde, hem düğün alanında başlayan savaş Osman Bey'in zaferiyle sonuçlanır.
Yazan: İskender PALA Yönetmen: Hidayet ERDİNÇ
Oyuncular: Fatih KAHRAMAN,Göker ERSİVRİ,Rezzak AKLAR,Serhan AKÜLKER,Nilay GÖK,                                     
Bahar YANILMAZ,Erdoğan AYDEMİR,Nihal TERCAN,Ömer İVEDİ,Ozan UZ,Emre AVŞAR,Murat TURHAN,Zekayi METİN,Hakan GÜNGÖR,Mehmet KONU,Murat CEYLAN,Cenk DİNÇSOY,Metehan KURU,Eray CEZAYİRLİOĞLU,Can BAYKAN,Can SÖZERİ,Emre AKARSU,Mehtap GÜNDOĞDU,Özge SİVRİKAYA,
Pınar GÜLKAPAN,Özden DİNDAR,Merve AKAYDIN,İpek ŞEN,Burçin YILDIRIM,Burak Sefa ÇALIŞ,Gökhan YILMAZ,Arif Mustafa GÜNEY,Bulut MESCİ,Zeynep ENDER,Sinem KOŞAR



SEVGİLİ HAYAT
(4-5-6-7-8-9 Ekim Cevahir 2)
1922 yılı İzmir’inde, “Amane” kahvelerinde şarkı söyleyen Eleni ile sokaklarda yaşayan Lena’nın hayatları kesişir. İki kadın savaşın kaosunda, ‘gitmekle kalmanın’ sanrıları arasında kendi yazgılarına sürüklenir. Toprağından sökülüp atılanların kültürüne, müziğine ve trajedisine farklı bir bakış…
Yazan: Funda Özşener Yöneten: Metin Belgin
Oyuncular: Yeşim Gül, Ebru Aytürk Evren



İKİNCİ DERECEDEN İŞSİZLİK YANIĞI
(1-2-3-4-5-6-7-8-9 Ekim Küçük Sahne)
Bir Cumhurbaşkanı, Başbakan’ın kafasına anayasa fırlatırsa, tesadüf bu ya, siz de o gün askerden dönmüş bir üniversite mezunu olarak iş aramaya başlasanız nasıl bir sürecin içinde bulurdunuz kendinizi? Güzide memleketimizin insan kaynakları uzmanlarının “modern metotlarla” hazırladığı başvuru-eleme-cevap bekleme badirelerini aşmaya çalışmak bir yandan, eşe dosta, aileye karşı işsiz konumunda olmak öte yandan, kendi başvuru kriterlerinizi tabana vurdurmak ters kroşeden gelirken nasıl olur da sağlıklı, ilkeli, tuttuğunu koparan birvatan evladı olarak kalırsınız? Ya da kalabilir misiniz? Durum bu kadar tuhafken doğal olarak yaşananlar da absürd olacaktır. Hem keyifli, hem de canınızı yakacak bir kara komedi.
Yazan: Ali Cüneyd Kılcıoğlu Yöneten: Elif Erdal
Oyuncu: Berkay Tulumbacı



TERSİNE DÜNYA
(7-8-9 Ekim Küçükçekmece Kültür Merkezi)
Tüm mahalleliye yaka silktiren Bitirim leyla yine bir gece yarısı naralar atarak mahalleye girer. Neye uğradığını bilemeyen mahalle halkı öfkeyle uyanır ve ortalık karışır. Olaya mahalle bekçileri el koyar. Bu kez yakayı kurtaramayan Bitirim Leyla, mahalle bekçisine hakaretten içeri atılır. Bitirim Leyla içerideyken, namuslu bir ev erkeği olan kocasını ve delikanlı oğlunun namussuz kadınların eline düşmesini dert eder. Cezaevinden çıkıp merakla mahalleye dönen Bitirim'in başına bakalım neler gelecek... Orhan Kemal'in aynı adlı romanından sahneye uyarlanan Oyunda kadın-erkek kimlikleri tersine çevrilerek sistemin çarpıklıkları ortaya konuyor.
Yazan: Orhan Kemal Uyarlayan: Mustafa Gültekin Yöneten: Elif Erdal
Oyuncular: Özlem GÜVELİ TÜRKER,Ozan UÇAR,Hülya ÇELİK KALEBAYIR,Fikret URUCU,Zeliha GÜNEY,
Serap EYÜBOĞLU,Fatma ÖNEY,Gılman KAHYAOĞLU,Seval GÖKÇE, Ayla Baki YÜCESOY,Nurhayat BOZ,
Melek GÖKÇER, Jale ÇİÇEK, Suna SELEN,Yıltan KAHRAMAN,Gökçe AKTAŞ, Deniz GÜRZUMAR,
Lalizer KEMALOĞLU, Tilbe TAŞLI, Eda ŞAHİN, Merve Çağla KURU, Hakan DÜLGER,Vehbi AKINTÜRK,
Erdem SAZAK, Meriç AKAY,Ezgi BAYKAL, Füruzan ÇOKOL, Hazal ALTINTAŞ,Alparslan AYDIN,Handan
ÖLÇENER

HUZUR
(4-5-6-7-8-9 Ekim Üsküdar Stüdyo)
İkinci dünya savaşının çıkmasına saatler kala Mümtaz, hasta yatağında yatmakta olan kuzeni İhsan’ın ilaçlarını yaptırmak üzere dışarı çıkar. İlaçların hazırlanmasını beklerken girdiği eskici dükkanında geçirdiği son bir senenin olayları, bu olaylara etki eden tüm kişiler, hayatını şekillendiren her şey zihninde yeniden, aynı şiddetle canlanır. Sevdiği kadın Nuran, intiharıyla Nuran’la ilişkilerinin bitmesini fitilini ateşleyen Suat, ailesini kaybettikten sonra kendisini himayesine alan, amcaoğlu İhsan ve eşi Macide, eski musiki, edebiyat, İstanbul… Mümtaz düşle gerçek arasında gidip gelirken aşkı, hayatı ve ölümü yeniden sorgulamaya başlar. Yanı başındaki savaş tehdidi altında, çağının aydını olarak Mümtaz, bir yandan bireysel sıkıntılarıyla toplumsal sorumluluklarının arasında sıkışmıştır huzur, Mümtaz’ın huzuru arama hikayesidir.
YAZAN: A. Hamdi TANPINAR OYUNLAŞTIRAN: Y. Kenan IŞIK YÖNETEN: M. Nurullah TUNCER
Oyuncular: Nimet İyigün NALBANT,Selen Nur SARIYAR,Ozan Hikmet ÖZCAN,Burak ÇAĞLAR,
Melis TUZCUOĞLU, Yusuf Can SANCAKLI, Kıvanç KÜRKCÜ, Enver Necmettin AMAÇ, Gökhan TÜRKAL
Burcu Bahar AYDIN, Rana BÜYÜKYILMAZ, Tolga KORTUNAY, Damla Ece DERELİ, Kubilay KARSLIOĞLU
Hakan ELMASOĞLU, Orkun GÜLŞEN, R. Ozan DEMİR, Esat ŞAR, Can Feza GÜNDÜZ

Yorumlar