Şenol Altun'dan 2 büyük sergi 42 Maslak Art!SPACE’te!



Çağla Cabaoğlu Gallery sanaçılarından Şenol Altun çok özel 2 büyük sergiyle sanatseverlerle buluşmaya hazırlanıyor. Sergi 30 Mayıs – 1 Ağustos 2018 tarihleri arasında 42 Maslak Art!SPACE’te gerçekleşecek.
Açılışını 30 Mayıs’ta yapacak olan sergi; 42 Maslak Art!SPACE’ın alt ve üst katında yer alarak büyük bir kişisel sergi ziyafeti sunacak. Üst katta sanatçının “Fotomorfik / Photomorphic” fotoğrafları ve alt katta “Aydınlatan Heykeller / Luminous Sculptures” i yer alacak.

Şenol Altun Fotomorfoz Sergisi’nde; bilindik nesnelerin ışıkla etkileşimi sonucu, anlık gerçekliğini kaybedip sanki başka bir boyuttan bize göründüğü fotoğraflarını, ilkini 2014 senesinde sunduğu Aydınlatan Heykeller Sergisi’nde ise; her biri, geri dönüştürülmüş endüstriyel parçalardan oluşan, gün ışığında bulunduğu mekâna farklı bir hava katan tasarım objesi, hava karardığında ise ‘ışık’ kaynağı olabilen eserlerini sergiliyor.

Aynı anda iki farklı disiplinden iki büyük sergi ile karşımıza çıkan Şenol Altun, sayısız projeye imza attığı fotoğrafçı kimliğiyle, sanat ve tasarımda bir araç olarak kullandığı ışığı ön plana çıkararak, hem 2 hem 3 boyutlu eserlerini izleyiciye sunuyor.


ŞENOL ALTUN (1970, Artvin)
On beş yaşında ailesiyle birlikte İstanbul’a göç eden Altun, Marmara Üniversitesi Fotoğraf Bölümü'nden mezun oldu. Asistanlıkla başladığı fotoğrafçılık kariyerine, moda, mekan, mimari ve stil life fotoğraflar çekerek devam etti. “Nefes: Vatan Sağ olsun” filminin kamera arkası özel fotoğraflarını bir araya getirdiği “Nefes” ve İstanbul’a vefa borcum dediği “Çatılardan İstanbul” fotoğraf kitaplarını yayınladı. 2014 yılında Çağla Cabaoğlu Gallery’de “Aydınlatan Heykeller” başlıklı ilk sergisini geçekleştirdi.

Fotoğraf çekimlerindeki ışığın kullanımı ve önemi, ona ışık ile eser yapımında ilham kaynağı oldu. Hem heykel, hem tasarım nesnesi olarak izlenebilecek “ışık veren heykeller” fikri bu ilhamla gelişti. Atık malzemenin tekrar kullanılması konusundaki ilgisi, ışıkla birleştiğinde aynı zamanda birer lamba olan yeni heykel formları ortaya çıkardı. Şenol Altun, eserlerinde doğaçlama bir yaratım yolunu benimsiyor. Bulduğu malzemeleri şekline, rengine, görünüşüne göre bir araya getirerek spontane bir tavırla oluşturuyor heykellerini. Bu, aynı zamanda değersiz atfedilenin değerli olana dönüşümü, malzemenin yeni bir boyutta yeni bir formda yeniden hayat buluşudur. Işık, hem lambalarının hem de heykellerinin ana temasıdır. Altun'un ışıklı sanat eserleri, bizlere benzeri görülmemiş hayali varlıkların dünyasını sunuyor.

Şenol Altun kaleminden:
FOTOMORFOZ / manifesto
Fotomorfoz; bilindik nesnelerin ışıkla etkileşimi sonucu, anlık gerçekliğini kaybedip sanki başka bir boyuttan bize görünmesidir.
Bu etkileşimle algı ve bakış kökten değişir. İnsanda yarattığı etki boyutsaldır. Bu yüzden her şey varla yok arasında bir sanrı gibidir.
Formlar, gölgeler, renkler ve şekiller yeni tanımlara açılır. Baktıkça derinleşir, değişir, asıl halinden uzaklaşır. En son uç hiçliktir.
Bu, bizim hayatta ihtiyaç duyduğumuz farkı bakış açısıdır.









Yorumlar