Ne dersiniz dizi izlemekten vaz mı geçtik?


Televizyon dünyasının 2018 yılı çok hareketli geçti. Bu yıl yayın hayatına başlayan birçok dizi final bölümünü bile yayınlamadan izleyicisine veda etmek zorunda kaldı. Türk dizilerinin dünyadaki başarısı tartışılmaz. Yakın tarihte satidi gerçekleşen; başrollerinde Beren Saat, Engin Akyürek, Musa Uzunlar, Fırat Çelik ve Sumru Yavrucuk gibi başarılı isimlerin yer aldığı Fatmagül’ün Suçu Ne? (2010) dizisi Meksika’da yayınlanacak ilk Türk dizisi oldu. 90'lara damga vurmuş Brezilya Dizileri'nin yerini artık Türk Dizileri aldı, dizilerimiz dünyada büyük izlenmeler, başarılar sağlıyor. 

Evet buraya kadar her şey çok güzel ama ülkemize dönecek olursak durum bayağı farklı bir hal almakta. Vazgeçilmez milli alışkanlığımız olan televizyon izlemek sanki yalan oluyor. Öyle ki büyük masraflı başarılı oyuncuların yer aldığı diziler kimi zaman final bölümü bile olmadan bitirilme kararıyla karşı karşıya kalıyor. Bu yıl yayına veda eden aklıma gelen dizileri hemen sıralayayım; Şevkat Yerimdar, Kalbimdeki Deniz, Savaşçı, Meryem, Yeni Gelin, Kalp Atışı, Yuvamdaki Düşman, Kalk Gidelim, Yalaza, Gülizar, Tehlikeli Karım, Servet, Bir Mucize Olsun, Babamın Günahları, Siyah İnci, Börü, Kızlarım İçin, Mehmed Bir Cihan Fatihi, Ufak Tefek Cinayetler, Fazilet Hanım ve Kızları... İsmini unuttuklarım da olabilir. 

Televizyon izlemek eskiden beri en sevdiğim hobidir sevdiğim dizileri ailecek izlemeyi, izlerken yorum yapmayı, çayın yanındaki çekirdeği, tatlısıyla çok severim:)

Bir medya çalışanı olarak da hemen hemen tüm dizilere vakıf olduğumu söyleyebilirim elbette tamamen izleyemesem de hepsinin akıbetini kestirebiliyorum ve malesef hiç de yanılmıyorum. Artık hedef kitlemiz çok değişti eskiden kullandığımız zaman kavramı artık sadece minik anlardan ibaret. Nasıl ki sosyal medya hesaplarımızı incelerken nasıl hızlı hızlı bir sonraki paylaşıma ya da fotoğrafa bakıyorsak hayatta da çoğu şeylere bakıp geçer olduk; görmeden, okumadan, konuşmadan gerçek anlamda paylaşmadan. O yüzden bir insanı televizyon başında tutmak çok zorlaştı. Sonra izlerim, netten izlerim derken diziler yayından kalkıyor. 


Peki sizce bu değişimin sebepleri nedir? Sosyal medya mı? Hayat şartları mı? 

Yorumlar