Sel Yayınları'ndan Eylül ayında çıkan kitaplar

Sel Yayınları'ndan Eylül ayında çıkan 8 kitap raflardaki yerini aldı. Sonbahar'a merhaba dediğimiz şu günlerde kitap okumanın ayrı bir lezzeti olduğuna inanan biri olarak sizlere tavsiyem; yazarları ve konularıyla dikkat çeken bu kitapları kaçırmayın.
 

BİLİNMEYEN BİR TANRIYA | To a God Unknown
Yazar: John Steinbeck
Çeviren: Ezgi Kardelen
Genel Yayın Yönetmeni: İrfan Sancı
Editör: Ahmet Birsen
Kapak Tasarımı: Aslı Sezer
Sayfa Tasarımı: Mısra Gökyıldız
Bilinmeyen Bir Tanrıya, pagan inançların söylencelerle, kadim kutsal kitapların batıl itikatlarla iç içe geçtiği bir atmosferde, hem koruyucu bir anıta hem bir alegoriye dönüşen kutsal ağacın gölgesinde mutluluk ve bolluk arayışındaki insanların kaçınılmaz kaderlerini resmeden gizemli, canlı ve özgün bir anlatı. John Steinbeck, California'nın bereketli topraklarında yeni bir hayat inşa etmek üzere memleketini terk eden çalışkan ve hırslı bir çiftçinin bu umut ve hüsran dolu hikâyesinde insanla tabiat arasındaki bitmek bilmez çekişmeye olduğu kadar, insan ilişkilerinin temelinde yatan bağlılık, arzu ve inancın doğasına da ışık tutuyor.


MESMENYA'DAN SEVGİLER | Bons baisers de Mesménie
Yazar: Fabienne Betting
Çeviren: Hüseyin Can Akyıldız
Genel Yayın Yönetmeni: İrfan Sancı
Editör: Işık Ergüden
Yayına Hazırlayan: Utku Özmakas
Kapak Tasarımı: Aslı Sezer
Sayfa Tasarımı: Mısra Gökyıldız
Hayattan da işinden de bezmiş mutsuz Thomas, dergide gördüğü bir ilana başvurarak unutulmuş bir Baltık ülkesinde konuşulan Mesmenceden yetkin olmadığı halde bir kitap çevirisini üstlenir. Ne var ki, ender bir maden yatağının keşfiyle Mesmenya makûs talihinden kurtulup gündemin başköşesine yerleşince kitap bir anda çok satanlar listesine girer. Bu "başarı" çok temel bir sorunu da beraberinde getirir: Çevirinin aslına uygunluğu. Kırık bir aşk hikâyesinin mirası olan "çevirisiyle" Thomas artık yeni bir hayatın eşiğindedir.
Fabienne Betting'den yazmak, çevirmek, ün kazanmak ve elbette âşık olmak üzerine ummadık taşın baş yardığı bir yanlışlıklar komedyası...

GÖĞÜN MAVİSİ | Le Bleu du ciel
Yazar: Georges Bataille
Çeviren: Yaşar Avunç
Genel Yayın Yönetmeni: İrfan Sancı
Editör: Işık Ergüden
Kapak Tasarımı: Aslı Sezer
Sayfa Tasarımı: Mısra Gökyıldız
Düzelti: Mısra Gökyıldız  
Savaşın gölgesinde faşizm karanlığına adım adım sürüklenen Avrupa'da insan doğasının en yaban arzularına savrulan; sanrılar, kâbuslar ve aşırılaşmış cinsel deneyimlerin ortasında, ruhunu en az dış dünyası kadar kirleterek nihilistçe bir arınışa ulaşmaya çalışan bir adam...
Yazıldığı dönemden itibaren yirmi yılı aşkın süre yasaklı kalan; tiksinti, safiyet, kutsallık, ihlal, tabu, nefret, tutku, taşkınlık gibi çeşitli ikiliklerle erotizm ve ölüm birliğinin tanıtlandığı Göğün Mavisi, Georges Bataille'ın, onun putları alaşağı etme marifetinin, provokatif dünya görüşünün ve öfkesinin en keskin ifadesi.

FLANDRA YOLU | La Route Des Flandres
Yazar: Claude Simon
Çeviren: Sündüz Öztürk Kasar
Genel Yayın Yönetmeni: İrfan Sancı
Editör: Işık Ergüden
Kapak Tasarımı: Aslı Sezer
Sayfa Tasarımı: Mısra Gökyıldız
Gerekçesi bilinmeyen bir ölümün hayatta kalanlar için yaşama sebebi olduğu, bu olayı aydınlatacak anıların birbirine karıştığı, anımsamanın kuşkularla, hatalarla, bulanıklıklarla ve farklı seslerle lekelendiği yerden geçer Flandra Yolu. Hem gerçek bir güzergâha hem de bir anlatı patikasına dönüşen bu yol, benzersiz kurgusu ve ritmiyle edebiyat tarihindeki en özgün eserlerden biri haline gelir. 
Savaş felaketinin gerçeklik duygusunu yok ettiği ortamı, konturları silinmiş bir metinle belleğimize kazıyan Nobel ödüllü Claude Simon, bir gecenin birkaç saatine sayısız dönemi ve olayı sığdırarak şiddeti, bireylerin birbiriyle, aileyle, duyumsal dünyayla, doğayla, evrenle ilişkisini sorgularken dilsel bir şölen yaratıyor.

AYNALAR GÜNLÜĞÜ 
Yazar: Salâh Birsel
Genel Yayın Yönetmeni: İrfan Sancı
Yayına Hazırlayan: Zarife Biliz
Kapak Tasarımı: Aslı Sezer
Sayfa Tasarımı: Özge Kılıç
Edebiyatımızda günlüğün bir tür olarak kabul görmesindeki tartışmasız rolüyle, Türkçenin hem kazıcısı hem kuyumcusu Salâh Birsel Aynalar Günlüğü'nde kendisiyle ve okuruyla mahrem söyleşisine devam ediyor. Günlük türünde bir esere verilen ilk ödülün de sahibi olan Birsel, Günlükler dizisinin bu üçüncü kitabında 1986-1988 yılları arasındaki, yetmişlerine yaklaştığı günleri paylaşıyor. Yaşlılık ve ölüm rüzgârlarının efil efil estiği sayfalarda edebiyatın yakın ve uzak karakterleri canlanıyor, Edip Cansever'in deyişiyle Kentlerin Büyük Terzisi'nin terzihanesi okura tüm hoşmerimliğiyle açılıyor.
"Ama yetmiş beşinde, sekseninde hâlâ dingildek ve Kemal Sunal gibi sırıtkan papatyalar da var. Bunlar, yaşamaya ne kadar? Ya ben? Ben ne kadar?" diyen yazarla birlikte biz de yaşlılık biliminde az da olsa yol alıyoruz.

KAÇIŞIN ÜRKÜSÜ
Yazar: Zulüm Haktan Kalır
Genel Yayın Yönetmeni: İrfan Sancı
Editör: Zarife Biliz
Kapak Görseli: Aslı Sezer, "bir portre", karışık teknik, 2016
Kapak Tasarımı: Aslı Sezer
Sayfa Tasarımı: İklime Yılmaz
Kendinden kaçan, kaçtıkça yakalanan ve yakalandıkça tekrar kopan bir metin Kaçışın Ürküsü. Zamanların ve mekânların birbirinin içinden geçerek çoğaldığı, dehşetini eksik etmeyen bir çiçek dürbünü. Bu dürbünden okur belki kaos, belki toplumsal ya da bireysel bir şizofreni, belki de hezeyanlı bir tarih yazma çabası görecek. Kesin olan tek bir şey var: Bu bir kaçış öyküsü. Avni'nin kendinden, bedeninden, bedeninin ona fısıldadıklarından ve bunların sonucunda toplumdan, insandan, bir tarihten, belki de gelecekten kaçışı. Hiçliğe doğru ürpertici bir koşu. Bedeni ancak işkencede ve linçte kabul gören, toplum karşısında hiçleşen bireyin yepyeni bir dille kurulan çağıltılı anlatısı. 

TELEVİZYON ÜZERİNE | Sur la télévision
Yazar: Pierre Bourdieu
Çeviren: Alper Bakım
Genel Yayın Yönetmeni: İrfan Sancı
Dizi Editörü: Işık Ergüden
Editör: Sanem Işıl Aytuğ
Yayına Hazırlayan: Ahmet Birsen
Kapak Tasarımı: Aslı Sezer
Sayfa Tasarımı: Mısra Gökyıldız
Pierre Bourdieu, bu kitapta gündelik hayatın neredeyse merkezine yerleşen televizyonun felsefi, politik ve sosyolojik anlamları üzerine düşünüyor; iktidar ilişkilerinin uzantısı ve aracı olarak medyanın kanaat üretme mekanizmalarını çözümleyerek, medyanın asli parçalarından biri olan televizyonun, hakikatin erozyonundaki rolünü gözler önüne seriyor.
Rekabet, sansür, kâr ve rıza mekanizmalarının girift dişlileri arasında geleneksel medyanın ve dolayısıyla haberciliğin nasıl dönüştüğünü açıklayarak, iktidar ilişkilerinin ve pazar mantığının bu sürecin sonunda "toplumsal"ı manipüle etme teknolojilerini analiz ediyor, televizyonda üretilen kullanışlı ama sahte bilgi hiyerarşisinin ipliğini pazara çıkarıyor. 
Televizyon Üzerine, "aptal kutusu"nun hakikati tahrif eden tekeline "içeriden" yakılan bir karşı ateş...

SEVGİ VE ADALET | Amour et justice
Yazar: Paul Ricoeur
Çeviren: Aziz Ufuk Kılıç
Genel Yayın Yönetmeni: İrfan Sancı
Dizi Editörü: Işık Ergüden
Yayına Hazırlayan: Ahmet Birsen
Kapak Tasarımı: Aslı Sezer
Sayfa Tasarımı: Mısra Gökyıldız
Paul Ricœur'ün sevgi ve adalet arasındaki gerilimli ilişkinin izini sürdüğü konferanslarını bir araya getiren Sevgi ve Adalet, felsefe ile teolojinin kesiştiği sahada yepyeni patikalar açıyor. Kutsal metinlerde adalet arayışının neden sevgi temasından ayrılmadığı sorusunun peşine düşen Ricœur, kişinin komşusuna dönük bireysel sevgisiyle toplumsal adalet arayışı arasındaki uçurumun anlamı üzerine düşünmeye davet ediyor okurunu.
Edebiyat eleştirmeni kimliğiyle kutsal metinlerdeki simgeleri çözümleyen, filozof kimliğiyle ise toplumsal yaşamda etiğin yerini sorgulayan Ricœur, iki perspektifin ufuk noktasında yeni bir yaklaşım icat ediyor. Sevgi ve adalet ilişkisinin açmazlarını birbirinin ışığında görünür kılarken, iki kavramın dikiş izlerinde yeni bir imkân arayışına giriyor.

Yorumlar