16. İstanbul Bienali "Yedinci Kıta" açıldı!


Pera Müzesi, İstanbul Kültür Sanat Vakfı (İKSV) tarafından düzenlenen, 16. İstanbul Bienali’ne ev sahipliği yapıyor. Fransız küratör, yazar ve akademisyen Nicolas Bourriaud’nun küratörlüğünü üstlendiği bienalin başlığı Yedinci Kıta.

Bourriaud, Bienal’e ev sahipliği yapan her bir mekânın, serginin bir yönüne karşılık geldiğini söylüyor. Pera Müzesi, paralel dünyalara ait bir antropoloji müzesine, kurmaca arkeoloji ve tarihi yeniden icat eden sanatçılar için bir yere dönüştürülüyor. İstanbul Bienali kapsamında Pera Müzesi’nde 13 sanatçının geçmişi yeniden keşfe çıkan eserleri görülebilecek. Sanatçı listesi; Anzo, Pia Arke, Charles Avery, Norman Daly, Ernst Haeckel, Evru/Zush, Sanam Khatibi, Melvin Moti, Glauco Rodrigues, Luigi Serafini, Paul Sietsema, Simon Starling ve Piotr Uklański’den oluşuyor.

Yedinci Kıta sanatı, insanın etkilerini, takip ettiği yolları, bıraktığı izleri ve insan olmayanlarla etkileşimini araştıran bir antropoloji olarak tanımlıyor. Bienal ana başlığını, Antroposen çağının küresel ısınmayla birlikte en gözle görünür sonuçlarından biri olan, Pasifik Okyanusu’nun ortasındaki devasa atık yığınından alıyor. Popüler bilimde “Yedinci Kıta” olarak anılan bu kütle, 3,4 milyon kilometrekare genişliğinde, 7 milyon ton ağırlığındaki bir plastik yığınından meydana geliyor. İnsan atıklarının okyanusun ortasında yeni bir kıtanın oluşumuna sebebiyet verdiği bu olay, 16. İstanbul Bienali için ekolojik sorunlar karşısında sanatın güncel durumunu pek çok sanatçı, düşünür, antropolog ve çevreci ile birlikte araştırmak için bir çıkış noktası oluşturuyor.

2015 yılından itibaren İstanbul Bienali mekânlarından biri olan Pera Müzesi, bu yıl da üç katında bienali ağırlıyor. Bienal kapsamında, arkeolojik sanatın öncülerinden biri olarak kabul edilen Norman Daly’nin kırk yıla uzanan kapsamlı ve detaylı çalışmasının ürünü olan Llhuros Medeniyeti de ilk kez bu ölçekte sergilenecek.

Fransız yazar ve akademisyen Nicolas Bourriaud’nun küratörlüğünde, 14 Eylül - 10 Kasım 2019 tarihleri arasında ücretsiz olarak düzenlenecek Yedinci Kıta başlıklı bienalde, üç farklı mekânda (Tersane İstanbul, Pera Müzesi ve Büyükada), 26 ülkeden 57 sanatçı ve sanatçı kolektifinin eserleri sergilenecek.

16. İstanbul Bienali’nin Pera Öğrenme ve Pera Film iş birliğiyle geliştirdiği programlar da sergi boyunca müzede izleyiciyle buluşacak.

Yorumlar